Oftalmologija

Kada se savetuje pregled oftalmologa?

Preporučuje se da jednom godišnje idete na oftalmološki pregled ukoliko ste stariji od 40 godina, a ukoliko imate neke od tegoba, i pre:

 • Gubitak vida ili pad vida
 • Iznenadni jak bol u oku i zamućenje vida
 • Povreda oka
 • Crvenilo oka
 • Suvo oko
 • Suženje vidnog polja
 • Crvenilo i promene na kapcima
 • Zamućenja u vidnom polju
 • Ukoliko bolujete od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti ili reumatoloških oboljenja

Oftamologija

Zašto su potrebni redovni pregledi očiju čak i kada nemate simptome? Glaukom je najčešći uzrok preventabilnog slepila! Blagovremeno otkrivanje povišenog očnog pritiska koje ne daje simptome je zato veoma važno.

Pored toga, očnim pregledom se mogu dijagnostikovati i neka sistemska oboljenja koja ostavljaju trag i na strukturama oka.

Pregled oftamologa obuhvata

 • Razgovor sa lekarom
 • Određivanje dioptrije-oštrine vida
 • Pregled prednjeg segmenta oka
 • Pregled očnog dna
 • Merenje očnog pritiska

Razgovor sa lekarom je potreban radi utvrđivanja rizika za oboljenje oka- radno mesto, uslovi rada, hronična oboljenja, simptomi;

Oštrina vida je sposobnost oka da razabire fine detalje. Kada se meri oštrina vida, kvantitativno se meri sposobnost oka da jasno uoči sliku na određenoj udaljenosti. Izraz 6/6 dobijen je od objekata standardizovane veličine, ako osoba na udaljenosti od 6 metara vidi predmet koji osoba normalne oštrine vida može videti na udaljenosti od 6 metara, onda je oštrina vida te osobe 6/6.
Oštrinu vida (refrakcione anomalije) određujemo objektivno refraktometrom, ili subjektivno, kada pacijent čita slova ili brojeve na aparatu (optotip), a ispitivač stavlja korektivna sočiva po potrebi itako se procenjuje se dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam; gruba procena oštrine vida može se raditi aparatom ortorejterom.

Pregled prednjeg segmenta oka obavlja se pomoću biomikroskopa; pregleda se ročnjača, vežnjača, beonjača, dužica, prednja očna komora, sočivo, prednji deo staklastog tela- posmatra se ima li oštećenja rožnjače uočenog posle specijalnog bojenja, ima li zamućenja očnog sočiva (katarakte) itd.
Pregled biomikroskopom pruža detaljnu sliku očnih struktura, što omogućava donošenje tačne dijagnoze za različita oboljenja oka.

Pregled očnog dna obavlja se aparatom oftalmoskopom. Mogu se videti krvarenja, promene papile (propadanje očnog živca) itd. Naročito je značajan kod osoba koje boluju od šećerne bolesti povišenog pritiska, kratkovidosti veće od 5D, ili kod neuroloških oboljenja je koje mogu ostaviti posledice i na oko.

Očni pritisak meri se tonometrom, normalne vrednosti su 10-20mmHg. Povišen očni pritisak dugo ne daje simptome, sve dok ne nastane veliko i nepovratno oštećenje živca oka koje može voditi u trajno slepilo, i zato su preventivni pregledi oka veoma važni.
Uzrok može biti zastoj u protoku očne vodice, povećana produkcija, ili je uzrok nepoznat , što je ipak i najčešće. Povišen očni pritisak češći je kod osoba sa hipotenzijom.
Pri pregledu ispitanik sedi naslonjen bradom i čelom nasuprot ispitivaču na aparatu, i posmatra dve zlatne krive kroz okulare, i prijavljuje kada vidi da se spajaju u jednu sinusoidu.

Endomed medicina rada

,,Endomed“ tim okuplja iskusne lekare i medicinske tehničare koji su uvek spremni da daju sve neophodne stručne savete i odgovore na pitanja radi očuvanja Vašeg zdravlja. Ustanova sa spektrom specijalnosti, jedni od retkih u regionu koji mogu pružiti usluge u oblasti medicine rada kao i mnogim drugim: kardiologija, pulmologija, endokrinologija, gastroenterologija, ginekologija, psihijatrija, urologija, neurologija itd.

TOP