Pregled specijaliste gastroenterologije

Kada je potreban pregled gastroenterologa? U slučaju da se pojave:

 • bol u predelu stomaka
 • gorušica i mučnina
 • gubitak apetita
 • konstipacija (zatvor)
 • povraćanje krvi ili crnog sadržaja
 • izmenjene stolice (crna katranasta stolica, krv u stolici, bela stolica, tanka stolica kao olovka, masna stolica)
 • nadimanje
 • česte smene konstipacije i dijareje (zatvora i proliva)

Gastroenterologija

Pregled specijaliste gastroenterologije

Obuhvata razgovor sa pacijentom o tegobama, toku bolesti, lečenjima: o hroničnim oboljenjima, o oboljenjima u porodici, kao i o uslovima života i rada i životnim navikama. Potom se radi kompletan fizikalni pregled: inspekcija(posmatranje), auskultacija (slušanje stetoskopom pluća, srca..), perkusija i palpacija.

Digitorektalni pregled (rektalni tuše)

Pregled se može vršiti u koleno-lakatnom položaju pacijenta ili u bočnom položaju sa savijenim kolenima. Ovim pregledom se mogu otkriti promene na završnom delu debelog creva, može se postaviti sumnja na unutrašnje krvarenje, a mogu se utvrditi ipromene na prostati kod muškaraca. Ovaj pregled je često neprijatan, može biti bolan ali traje jako kratko.

Gastroskopija

Gastroskopija je metoda pregleda gornjih delova digestivne cevi (jednjak, želudac, dvanaestopalačno crevo).

Kada se radi gastroskopija?
U cilju detaljniijeg ispitivanja mučnine, gorušice itd; u cilju dijagnostike ulcera (čira) ili tumora, radi otkrivanja i zaustavljanja krvarenja

Kako se obavlja gastroskopija?
Uvođenjem fleksibilne sonde kroz usta, kod nas u Endomedu se radi sa lokalnom anestezijom (budni ste tokom izvođenja procedure). Na vrhu sonde nalazi se svetlo i kamera, sa koje se slika prenosi i gleda na monitoru. Ukoliko se uoče sumnjive promene, može se uzeti uzorak. Pregled traje oko 30 minuta.

Rizici
U toku pregleda, retko, može se dogoditi povreda zida digestivne cevi, krvarenje, infekcija. Nakon pregleda mogu se javiti nadimanje, suvoća grla, nelagoda pri gutanju, grčevi.

Priprema za gastroskopiju
Dan pre pregleda: večerati najkasnije do 18h, bistre tečnosti možete piti do ponoći(voda, čaj).

Na dan pregleda ne uzimati hranu vodu ni lekove. Nemojte pušiti cigarete pre pregleda.

Ponesite sa sobom kompletnu lekarsku dokumentaciju i lična dokumenta.

Donesite laboratorijske nalaze: KKS, aPTT, protrombinsko vreme.

Molimo da nam prijavite ukoliko ste pozitivni na hepatitis B i C, HIV ili ukoliko imate epilepsiju.

S obzirom na rizik od krvarenja, posavetujte se sa lekarom ukoliko uzimate terapiju za razređivanje krvi , kako biste korigovali dozu (Aspirin, Cardiopirin, Plavix, Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fraxiparin).

Takođe, posavetujte se sa lekarom o eventualnom korigovanju doze insulina ukoliko ste dijabetičar.

Vaš pismeni pristanak nam je neophodan za izvođenje pregleda, zbog toga što je moguće da dođe i do teških komplikacija po opšte zdravlje pacijenta.

Kada smem da jedem nakon gastroskopije?
Dva sata posle procedure možete jesti i piti, preporuka je da to bude lagana hrana, kašasta i hladniji napici.

Nakon procedure se odmarajte čitavog dana.

Kolonoskopija

Kada je potrebno da se radi kolonoskopija?

 • Pojava sveže krvi u stolici,
 • Kod hronične opstipacije, hronične dijareje
 • Kod naizmeničnih pojava proliva(dijareje) i zatvora(opstipacije)
 • U cilju otkrivanja suspektnog karcinoma debelog creva
 • U cilju otkrivanja i uklanjanja polipa u debelom crevu
 • U cilju pregleda sluznice i uzimanja uzorka za dijagnostiku hroničnih inflamatornih oboljenja debelog creva
 • Savetuju se preventivni pregledi debelog creva kolonoskopijom između 45-50.godine života prvi put
 • Kod osoba sa karcinomom debelog creva u porodici, prvu kolonoskopiju uraditi deset godina pre nego što se oboljenje pojavilo kod obolelog člana porodice
Kako se izvodi kolonoskopija?
Kolonoskopija se izvodi uvođenjem fleksibilnog endoskopa sa kamerom I svetlom u debelo crevo, preko anusa. Pregleda se celo debelo crevo (anus, colon sigmoideum, colon ascedens, colon transverses, colon descedens). Ukoliko imate hemoroide ili fisuru, ukoliko je moguće, odložiti proceduru do povlačenja. U našoj ustanovi, kolonoskopija se obavlja bez anestezije (budni ste tokom procedure). Trajanje kolonoskopije je oko 30 minuta.

Rizici
U toku pregleda, retko, može se dogoditi povreda zida debelog creva instrumentom, krvarenje ili infekcija.
Nakon procedure mogu se javiti gasovi i nadimanje jer se tokom procedure često uduvava gas u debelo crevo radi bolje vidljivosti.

Priprema
 • Dva dana pre procedure budite na dijeti sa laganom ishranom (voda, čaj, bistra supa-proceđena od rezanaca i povrća, sladoled, puding, ništa crveno prebojeno).
 • Dan pre procedure ne uzimati čvrstu hranu, već samo bistre tečnosti (bistre supe proceđene od testenine i povrća, bistre voćne sokove od jabuke, čaj, ništa crveno prebojeno), I pripremiti se pražnjenjem creva-detalji u tekstu u nastavku. Izbegavajte alkohol i kafu.
 • Na dan kolonoskopije ne uzimajte ni tečnosti ni hranu, popijte samo redovnu terapiju uz malo vode, i upozorite nas ukoliko uzimate terapiju za razređivanje krvi, javite nam barem dan ranije, da Vas upozorimo ukoliko je potrebno izostaviti terapiju.
Pražnjenje: Neophodno je da budete pripremljeni , odnosno creva budu ispražnjena radi dobre vidljivosti. Dan pre procedure izdvojite za pripremu i ostanete kod kuće, ili barem budete sve vreme blizu toaleta. Kupite jednu kutiju sa dve kesice PICOPREP praška. U 10h , na dan pre pregleda, rastvoriti u čaši vode(150ml) jednu kesicu PICOPREP praška, mešajte 5 minuta, dok rastvor ne dobije beličastu boju i miris narandže. Ako se rastvor ugreje, sačekati da se ohladi papopiti. Na svakih sat vremena popiti po 250ml tečnosti (vodu, čaj, sok, supu proceđenu od testenine i povrća) narednih 5 sati , minimum je 2 litra tečnosti. Oko 1-2h nakon početka uzimanja rastvora, počinje nagon za pražnjenjem.

Drugi rastvor napravite i ispijete popodne, oko 16h, druga kesica PICOPREP praška u 150ml vode i dobićete nagon za pražnjenjem ponovo. Ponovo pijte na sat vremena po 250 ml tečnosti, minum 2L za narednih 5-7 sati. Ne večerati.

Ponovo naglašavamo, s obzirom na rizik od krvarenja, posavetujte se sa lekarom ukoliko uzimate terapiju za razređivanje krvi , kako biste korigovali dozu (Aspirin, Cardiopirin, Plavix, Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fraxiparin). Takođe, posavetujte se sa svojim lekarom o eventualnom korigovanju doze insulina ukoliko ste dijabetičar.

Ponesite sa sobom kompletnu lekarsku dokumentaciju i lična dokumenta.

Donesite laboratorijske nalaze: KKS, aPTT, protrombinsko vreme.

Vaš pismeni pristanak nam je neophodan za izvođenje pregleda, zbog toga što je moguće da dođe i do teških komplikacija po opšte zdravlje pacijenta.

Na pregled dođite sa pratiocem.

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena se savetuje kada su prisutni:

 • Bol u stomaku i/ili leđima
 • Dugotrajne mučnine I gubitak apetita
 • Naglo uvećanje i napetost trbuha
 • Povrede u predelu trbuha
 • Nejasna febrilna stanja
 • Žuta koža i/ili beonjače
 • Sumnja na mononukleozu
Bezbolan pregled, neškodljiv za pacijenta, kojim se pregledaju organi trbušne duplje, i to solidni organi (jetra, slezina, bubrezi, po mogućnosti I pankreas), dok se šuplji organi teže vide zbog prisustva vazduha u njima (želudac, duodenum, tanko i debelo crevo, koji se po potrebi mogu pregledati endoskopijama-gastro ili kolonoskopijom).

Važan je za dijanostiku zapaljenskih promena, tumora, cirozu jetre, kalkulozu (prisustvo kamenčića u žučnoj kesi ili bubregu), prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) ili ateroskleotični plakovi na velikim krvnim sudovima, povrede unutrašnjih organa.

Priprema za ultrazvuk abdomena, ukoliko nije hitan, je potrebna, kako bi se smanjila količina gasova u crevima. Gas je smetnja za prolazak ultrazvučnih talasai samim tim je vidljivost manja.

Priprema podrazumeva da se ne uzima obrok oko 8h pre samog ultrazvuka. Poslednji obrok bi trebalo da bude lagan, jedan dvopek ili keks i manja šolja čaja. Dva dana pre ultrazvuka poželjno jesti pomalo i to laganu hranu koja ne nadima-kuvan krompir, pirinač, bareno meso, tost. Ne uzimati namirnice koje nadimaju kao što su: kupus, kelj, brokoli, grašak, boranija, gazirani sokovi, kafa, alkohol, mlečni proizvodi, sveže voće i povrće. Poželjno da creva budu ispražnjena. Poželjno je da uzimate lek za smanjenje nadutosti (npr.Espumisan tri puta na dan po dve tablete, pred obrok) za smanjenje količine gasa u crevima.

U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće – nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Endomed medicina rada

,,Endomed“ tim okuplja iskusne lekare i medicinske tehničare koji su uvek spremni da daju sve neophodne stručne savete i odgovore na pitanja radi očuvanja Vašeg zdravlja. Ustanova sa spektrom specijalnosti, jedni od retkih u regionu koji mogu pružiti usluge u oblasti medicine rada kao i mnogim drugim: kardiologija, pulmologija, endokrinologija, gastroenterologija, ginekologija, psihijatrija, urologija, neurologija itd.

TOP