Ginekologija

Kada se radi ginekološki pregled?

  • Savetuje da se, i kod žena bez tegoba, jednom godišnje radi sistematski pregled
  • Ukoliko imate neredovna menstrualna krvarenja/izostanak krvarenja
  • Ukoliko imate obilna menstrualna krvarenja
  • Ukoliko imate predmenopauzalne tegobe-talasi vrućine, obilna krvarenja, promene raspoloženja

Ginekologija

Pregled ginokologa

Ginekološki pregled podrazumeva razgovor sa pacijentom, uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju, pregled spoljašnjih i unutrašnjih genitalnih organa, kao i savet i preporuku za dalje lečenje ili eventualno dodatnu dijagnostiku ukoliko je potrebno.

Pacijetkinja pri pregledu leži na ginekološkom stolu. Prvo se pregledaju spoljašnji polni organi-izgled, eventualne patološke promene.

Pregled unutrašnjih genitalnih organa se obavlja nakon uvođenja spekuluma-instrumenta oblika kljuna koji se uvodi u vaginu i otvara kako bi raširio zidove vagine i omogućio ginekologu pregled. Tako se mogu videti sluznica vagine, sekrecija i grlić materice.

Ukoliko je potrebno, može se uraditi uzimanje briseva, kolposkopija i PAPA test.

Priprema za ginekološki pregled:
  • Pregled zakažite u vreme između menstrualnih krvarenja.
  • Savetuje se da se 24h pre pregleda ne stavljaju vaginalete, spermicidne kreme
  • Savetuje se da se uzdržavate od seksualnih odnosa 24-48sati pre ginekološkog pregleda.

Kolposkopija

Kolposkop je mikroskop koji uveličava 10-60 puta. Pri kolposkopiji se detaljno gleda grlić materice, premazuje se sirćetnim rastvorom a potom i jodnim rastvorom sa ciljem bolje vidljivosti patoloških promena.

Kolposkopski pregled treba raditi pri sistematskom pregledu jednom godišnje, najbolje je tada uzeti i uzorak za PAPA test, jer se mogu ciljano na uveličanju videti sumnjive promene i tu uzeti uzorak za ispitivanje (ćelije za PAPA test).

Kada raditi kolposkopiju vanredno? Kod prethodnog abnormalnog (lošeg) rezultata PAPA testa, kod promenjenog izgleda grlića materice pri ginekološkom pregledu, kod pojačanog iscetka, zbog krvarenja prilikom polnog odnosa ili pri nalazu polipa grlića materice.

Pacijentkinje koje idu na redovne ginekološke preglede i PAPA test značajno smanjuju mogućnost razvijanja karcinoma grlića materice jer se u početnom stadijumu otkrivaju abnormalnosti u citološkom nalazu i pravovremeno se reaguje.

PAPA test

PAPA test je jednostavna i bezbolna metoda za rano otkrivanje patoloških izmena na grliću materice.

Uzorak ćelija uzet sa prednje i zadnje usne i iz kanala grlića materice, nakon fiksiranja i bojenja, posmatra se pod mikroskopom i opisuju se karakteristike ovakvog citološkog razmaza. Mogu se otkriti: zapaljenske promene, izmenjene tumorske ćelije itd. Dijagnostičku metodu osmislio je lekar, dr Jorgos Papanikolau , amerikanac grčkog porekla sredinom 20og veka.

Priprema za PAPA test
  • Test se radi sredinom ciklusa (10-20-ti dan od prvog dana menstrualnog krvarenja)
  • Savetuje se da se 24h pre pregleda ne stavljate vaginalete, spermicidne kreme...
  • Savetuje se da se uzdržavate od seksualnih odnosa 24-48sati pre ginekološkog pregleda.
Kako se radi PAPA test?

Štapićem i četkicom se skidaju ćelije sa površine grlića materice i iz cervikalnog kanala da bi se detaljno gledale pod miroskopom. PAPA test bi trebalo da se radi u kombinaciji sa kolposkopijom, jer je tačnost dijagnostike kombinovanjem ove dve metode 98%, dok je tacnost samo citološkog pregleda 79%, a kolposkopskog 87%, jer se kolposkopijom vidi potencijalno sumnjiva promena na grliću i ciljano se uzme uzorak ćelija za PAPA test.

Endomed medicina rada

,,Endomed“ tim okuplja iskusne lekare i medicinske tehničare koji su uvek spremni da daju sve neophodne stručne savete i odgovore na pitanja radi očuvanja Vašeg zdravlja. Ustanova sa spektrom specijalnosti, jedni od retkih u regionu koji mogu pružiti usluge u oblasti medicine rada kao i mnogim drugim: kardiologija, pulmologija, endokrinologija, gastroenterologija, ginekologija, psihijatrija, urologija, neurologija itd.

TOP